Tips. Rotterdam ingehaald door Almere door middel van een opera!

In Rotterdam kletsen ze al jaren betreffende een gezellig avondje uit. In Almere hebben ze er nu een. Gisteren is de allereerste editie van Zomeropera, een festival voor opera, operette, muziektheater en musical, in een hangar op Lelystad ingetogen begonnen.
dinnershow
Eenvoudig, want aanstichter en theaterregisseur Johnny Kuiper, gaf pas afgelopen juni het groene licht en 300.000 euro subsidie ontving om met zijn festival te gaan. Dientengevolge ontstonden er wel wat organisatie problemen en is het rooster dat vervolgens in september in Almere en Culemborg wordt voortgezet nog niet helemaal rond.

Doch aan Kuipers plannen voor de tweede aflevering eerstkomend jaar te oordelen, zullen Almere en de provincie Flevoland en Gelderland zich zelf in bijzonder stralende culturele schijnwerpers kunnen plaatsen. Volgend jaar wil Kuiper de opera Nixon in China van John Adams brengen, plus Adams’ musical I was looking at the ceiling and then I saw the sky, over de aardschok in San Francisco in 1994.

Hij hoopt dat het Onafhankelijk Toneel en Rotterdams Philharmonisch Orkest hun gezamenlijke produktie van Adam’s opera The death of Klinghoffer, die in april 2004 in Rotterdam in premiere gaat, op zijn festival te kunnen herhalen.

Verder heeft Kuiper een opera over Alzheimer gereserveerd bij componist Chiel Meijering, met een tekst die specifiek gepubliceerd is door Alzheimerspecialist arts Bert Keizer. Als klap op de vuurpijl zal Kuiper een ‘wedstrijdje’ uitschrijven onder 180 operetteverenigingen in Nederland. De vier winnaars zullen specifiek voor het festival iedere een werk uitvoeren uit de vier hoofdstromen van de operette – Oostenrijk (Weense operette, Frankrijk (Offenbach), Engeland (Gilbert and Sullivan) en Spanje (Zarzuela).

Tot nu toe is de eerste editie dus redelijk bescheiden van opzet. Als festivalthema koos Kuiper 100 jaar burgerluchtvaart en plaatste de muziektheaterproducties in een hangar op Lelystad Aiport. De surrealistische ambiance van het kleine vliegveld met zijn sportvliegers, die ook nog kosteloos stunts hoog in de wolken uitvoeren, verhoogde het theatergevoel alleen maar.

Een gezellig avondje uit


Doch biedt het festival Zomeropera ook opwinding? Voor een allereerste dinnershow editie is hier een hoopgevend visitekaartje gepresenteerd. Met dit festival is een oude droom van theaterregisseur Johnny Kuiper realiteit geworden. Een waaier van alle vormen van muziektheater presenteren, bekijk het hier van opera tot operette en musical, maar ook experimenteel muziektheater. Een nieuw belangrijk aspect is ruimte bieden; niet louter aan professionals, maar ook aan vakstudenten en zelfs kinderen.

En zo huppelden en rapten in de hangar in Lelystad tussen een Fokker lesvliegtuig en een Ultra Light, zeer jonge kinderen van de Balletschool Almere in
hun produktie Anthony, over het leven van vliegtuigbouwer Anthony Fokker. Moraal van hun schoolvoorstelling: maak je geen zorgen, ook Anthony Fokker presteerde niets op school, maar werd toch groot. De presentatie wordt in september in Almere herhaald, in een langere versie waarin de hit van Idolswinnaar Jamai, Step right up, met zijn goedvinden is opgenomen.

Niet zo geslaagd was de werkplaatsproductie over de ramp met het Herculesvliegtuig met fanfaremusici in Eindhoven. De noodzakelijkheid van dit stuk ontbrak geheel.

Grandioos was toch de uitvoering van twee muziektheaterstukken van Bertolt Brecht met muziek van Kurt Weill en Paul Hindemith over Charles Lindbergh en zijn baanbrekende allereerste vlucht over de Atlantische Oceaan. Dirigent Jurjen Hempel maakte van deze stukken, in regie van Johnny Kuiper, een muzikaal festijn, met een voortreffelijk spelend jong Almeers Philharmonisch, prima solisten en een behoorlijk zangkoor.

Op deze plaats ligt de kracht van het festival – krachtige stukken die niet veel worden gebracht opvoeren. Zomeropera lijkt een gaaf aanzet en moet absoluut een kans krijgen. Om bij het thema van dit festival te blijven: de allereerste editie lijkt op de allereerste vlucht van de gebroeders Wright – een wat hobbelig begin, met een korte stijging, desalniettemin met een grote belofte voor de de komende tijd en met grote consequenties voor Almere, Flevoland en Holland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *